Vissza

Mucsényi fatörzslenyomat-barlang

A viszonylag könnyen megközelíthető Mucsényi-barlang (Mučínska jaskyňa) igazi geológiai különlegesség. Kialakulása egy évmilliókkal ezelőtt itt élt fához köthető, amelyet a vulkáni törmelék betemetett, majd a fa szerves anyaga az idők során kimállott, megőrizve a fatörzs alakját. A barlang meglátogatása felér egy földtani időutazással, s ideális helyszíne egy családi kirándulásnak. 

A fatörzslenyomat-barlangok eltérő eredetű geológiai folyamatok hatására alakulnak ki, de minden esetben különböző típusú kőzetekbe beágyazódott, nagyméretű fatörzsek elbomlása után visszamaradt, ember által járható üregekről van szó. Ezeket a különleges, ún. pszeudokarsztos természeti jelenségeket eddig leginkább csak pár országból írták le (Románia, Japán, Szlovákia, Magyarország, USA), a vulkáni eredetű Görgényi- és Kelemen-havasok által közrefogott erdélyi Maros-szorosban jelenleg már 70 tagot számláló barlang együttes pedig éppenséggel Európa-bajnoknak számít ebben a műfajban (az egységnyi területre vetített lelőhelyek számának szempontjából).

A könnyen megközelíthető, lényegében az Ipolytarnóc melletti geológiai bemutatóhely (Borókás-árok) feletti hegygerinc túloldalán, már éppen Szlovákiában található Mucsényi-barlang is ebbe az előkelő geológiai klubba tartozik. A barlang kialakulásának története kb. 19-20 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor is egy kidőlt, feltehetőleg tűleveles fát egy akkoriban működő vulkán hamuja befedett (ez lett a jelenlegi befogadó kőzet, a riodácit tufa). A fatörzs elszenesedett, majd évmilliókkal később, amikor a Mucsényi-patak bevágódása lehetővé tette a levegővel való érintkezését, szép lassan kimállott a fa szerves anyaga. Az így keletkezett üreg a riodácit tufa elaprózódása folytán később tovább tágult, de alapvetően megőrizte a fatörzs eredeti alakját.

A barlangot egyetlen, kb. 12 m hosszú, 2,5 m széles és 1,5 m magas vízszintes járat képezi, amelynek falán több helyütt is felfedezhetünk elszenesedett famaradványokat.

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Szigeti Ferenc
Frissítés: 2020-01-24
  • 0

Üzlet

Cím:
Telefon:
Weboldal:
Nyitvatartás:
  • H : 00:00 - 23:59
  • K : 00:00 - 23:59
  • Sze : 00:00 - 23:59
  • Cs : 00:00 - 23:59
  • P : 00:00 - 23:59
  • Szo : 00:00 - 23:59
  • V : 00:00 - 23:59

szaboakos92gmailcom

2021-03-06
A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.