Vissza

Remete-barlang (Budapest)

A főváros határában, néhány buszmegállónyi távolságra Hűvösvölgytől szurdok mélyül a fehér mészkősziklákba. Ahol a legkeskenyebbre szűkül a völgy, barlangnyílás sötétlik a patakmeder fölötti hegyoldalban: a Remete-barlang. A bejárásához elegendő egy lámpa.

A Remete-barlang igazi „ősemberbarlang”. Tulajdonképpen majd' minden szabadon látogatható, természetes bejárattal rendelkező barlang őriz valamilyen emléket, amely az ember jelenlétére utal. Az egyes korok különböző motivációs tényezővel kényszerítették az embert arra, hogy átmenetileg látogassa, vagy állandó lakhelyéül tűzze ki az ilyen természetes üregeket. A kőkorszak embere biztonságos szálláshelyként vette hasznát. A jégkorszakban cölöpökre épített kunyhóval komfortosította. A későbbi korok során már inkább a menekülő ember választotta a barlangot átmeneti lakhelyévé, vagyis inkább rejtekhelyévé, hiszen az üldözők többnyire a pokol kapujaként tekintettek a barlang bejáratára, így fejvesztve menekültek, ha onnan füst áramlott ki, vagy zajt hallottak. Természetesen nem kellett feltétlenül a nedves veremben tartózkodni, az elrabolt értékek azonban hosszú időre biztonságban voltak, mint egy trezorban. Még pénzhamisító műhely kialakítására is alkalmas volt egyik-másik barlangterem, jól rejtett bejárattal.

A Remete-szurdok barlangjaiban minden megtörtént, és rejtve is maradt az első ásatások megkezdéséig, 1914-ig. Kadić Ottokár feltárásait Vértess László folytatta, de elmondható, hogy a régészeti feldolgozást nem sikerült befejezni.

A Máriaremete határában lévő Remete-szurdok az Országos Kéktúra mentén található. A Remete-barlang a Máriaremete és Nagykovácsi közötti szakaszon van. Nevét a pálos rend 1782. évi feloszlatását követően ide költöző remete után kapta. Bejárása nem igényel különösebben komoly felszerelést. A bejárati csarnok még napvilágnál is belátható, de a félreeső zugokhoz érdemes lámpát vinni magunkkal. Földtani eredete szerint ez a barlang nem sorolható 100%-os biztonsággal sem hidegvizes, sem termálvizes kategóriába. Mégis jellegét tekintve leginkább egy fosszilis forrásbarlangra emlékeztet, amely egykor vizét a patakmederbe öntötte. Formakincsét a kifagyásos aprózódás javarészt eltüntette, de a belsőbb zónákban fellelhetőek az oldásformák. A barlang összhossza 44 méter, függőleges kiterjedése 15 méter.

Nyitvatartás

Nyitva

Egész évben szabadon látogatható. 

Árak:

Ingyenes

outdooractive.com User
Szerző
Szabó Zoltán
Frissítés: 2020-01-06
  • 0

Üzlet

Cím:
Telefon:
Weboldal:
Nyitvatartás:
  • H : 00:00 - 23:59
  • K : 00:00 - 23:59
  • Sze : 00:00 - 23:59
  • Cs : 00:00 - 23:59
  • P : 00:00 - 23:59
  • Szo : 00:00 - 23:59
  • V : 00:00 - 23:59

vendeghaznefaghu

2022-04-30
A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.