Vissza

Lóczy-barlang

A Lóczy-barlang felfedezése kalandos felfedezést ígér a Balaton környékén. A föld alatt üreget szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak, tűzkőgumók jellemzik.

A Lóczy-barlang is kedvezményekkel várja a Természetjáró Kártya tulajdonosokat. Tudj meg többet a Természetjáró Kártyáról (TEKA), a kedvezményekért kattints ide!

A Tamás-hegy nyugati oldalában, a Kéki-völgyben található, 141 méter hosszú és 20 méter mély barlang igazi különlegesség, hiszen ritka, hogy kiépített körülmények között ilyen jól megfigyelhessük a kőzetek természetes rétegződését. Keletkezéséről több, egymástól eltérő vélemény született, de legvalószínűbb, hogy jellegzetes hévizes eredetű barlang. Ezt bonyolult alaprajza, gömbfülkéi, hidrotermális eredetű ásványai és a barlang legmélyebb részéről feláramló szén-dioxid támasztják alá. A hévizek oldási képességét a föld mélyéből utóvulkáni hatásként feltörő gázok nagy szénsavtartalma fokozta. A turisztikai célra kiépített és bárki által látogatható barlang fokozottan védett és régészeti védelem alatt is áll. Neve Lóczy Lajos emlékét őrzi. A nemzetközi hírű magyar geológus hosszú időt töltött a Balaton-környék geológiai képződményeinek kutatásával. Kiemelkedő eredményeket ért el a geológia több ágában és paleontológiában is. Tagja volt a Széchenyi Béla által vezetett kelet-ázsiai expedíciónak, de híresek voltak régészeti, történeti és néprajzi gyűjtései is. Sokat tett a szervezett barlangkutatásért.

A barlangot 1882 októberében véletlenül fedezték fel kőbányászok, miközben a területen az úgynevezett füredi mészkövet fejtették. A bejárata ekkor még kb. 80 cm átmérőjű, aknája pedig kb. 4 m mély volt. Az 1910-es években a település főbírója veszélyesnek ítélte és a bejáratot  betemettette. Feltárását elsőként Kadic Ottokár kezdte el, 1930-ban. Miután új részeket is felfedezett, de régészeti és őslénytani leletek előkerülése nem volt várható a későbbiekben sem, úgy vélte, hogy érdemes a barlang turisztikai kiépítése. 1934-re a Lóczy-barlanghoz vezető autóutat építettek, új, nagyobb bejáratot törtek, lépcsőket építettek a barlangba,  a bejáratnál elhelyezték Lóczy Lajos emléktábláját és az elektromos világítás terve is felvetődött. 1938-ra azonban a barlang igen elhanyagolt állapotba került. Ajtaja hiányzott, a leomlott törmelék részben betemette a bejáratot. A II. világháború alatt tovább romlott a helyzet. Végül 1951-ben döntöttek Balatonfüreden az újrarendezéséről és a munkákkal 1953-ra készültek el. Ekkor került bevezetésre a villanyvilágítás is. 1958-ban biológiai vizsgálat is történt a barlangban, amit Loksa Imre (neves faunakutató és cönológus, fő kutatási területe az alsóbbrendű rovarok és a pókok rendszertana volt) végzett. Ennek során 21 fajt állapított meg, köztük három újat.

Napjainkban a Lóczy-barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható. A barlangban a hőmérséklet kb. 12 °C.

A túra a Lóczy Lajos emlékére elhelyezett márványtáblától indul. A vasajtón belépve néhány lépcsőn lesétálva a Belépő-terembe jutunk. Ennek első 3 métere mesterséges áttörés, a terem mennyezete egy mészkőlap. Továbbhaladva átlépünk a Belső-kapun és a kissé magasabban elhelyezkedő Alsó-terembe érünk. Ez a barlang legtágasabb része, ahol kiválóan láthatók a zárókőzet gyűrt rétegei. Innen egy enyhe emelkedőn a Felső-terembe érkezünk, ahol még látható a barlang eredeti (eltömedékelt) bejárata.  A terem alsó, kiöblösödő vége az úgynevezett Kápolna. Innen az Átjárón keresztül jutunk az Elágazáshoz, ez a látogatható szakasz vége. Innen még bepillanthatunk a Lejtős-folyosóba, melynek folytatása előbb a Meleg- vagy Mély-üreg, majd végpontja a Vizes-üreg, ami a benne időnként összegyűlő vízről kapta a nevét. A folyosóból ágazik ki a Kristály-folyosó a végén a Gyémánt-üreggel, ez azonban már csak hason csúszva lenne megközelíthető. Az Elágazástól délkeletre még három kis járat, az Elülső-, a Középső- és a Hátsó-ág nyílik.

A túra ideje körülbelül 30 perc és maximum 25 fős csoportokban történik. Nem szükséges előzetesen bejelentkezni, de a 25 főt meghaladó és előre időpontot egyeztető csoportok elsőbbséget élveznek.

Nyitvatartás

2019. október 1.-től: zárva

10 fő feletti csoportoknak eseti jelleggel előzetes egyeztetés után kinyitják a barlangot.

Árak:

 • Felnőtt jegy: 600 Ft
 • Kedvezményes jegy: 400 Ft
 • Gyermek jegy (3-14 éves): 300 Ft 

A felnőtt belépőjegy árából 20 % kedvezmény jár Természetjáró Kártya tulajdonosok számára.

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2020 januári állapotot tükrözik. Látogatás előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Sarkadi Katalin
Frissítés: 2020-02-27
 • 0

Üzlet

Cím:
8230 Balatonfüred Öreghegyi út vége
E-mail:
Telefon:
Nyitvatartás:
 • H : 00:00 - 23:59
 • K : 00:00 - 23:59
 • Sze : 00:00 - 23:59
 • Cs : 00:00 - 23:59
 • P : 00:00 - 23:59
 • Szo : 00:00 - 23:59
 • V : 00:00 - 23:59

barbaratoth37gmailcom

2021-12-06
A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.