Vissza

Rákóczi-barlang (Esztramos)

Egyedülálló, látványos képződményekben gazdag, kiépített barlang, amely vaslétrákon és hidakon járható be.

FIGYELEM! A barlang technikai okok miatt jelenleg zárva van!

Titokzatos barlangra bukkanhatunk az Aggteleki Nemzeti Park területén Bódvaszilas és Bódvarákó között, ha az Országos Kéktúra K jelzéseit követjük.

Véletlen felfedezés

Az Esztramos-hegy oldalába nagy sebet harapott a kőbányászat. A feltáró kutatásoknak köszönhetően rájöttek, hogy vasércet is rejt a hegy gyomra, így lefelé, nyolc emeleten folyt a termelés – egészen az 1950-es évekig, amikor kimerült a bánya.

A barlang felfedezését a mélyszíni fejtésen dolgozó bányászoknak köszönhetjük, akik véletlenül akadtak rá a páratlan csodákat rejtő üregre, aminek a földfelszínen sehol nincs kijárata. Ahhoz, hogy lejussunk, először 200 méter hosszan a hajdani bánya vasérckutató tárójának folyosóin kell végigsétálnunk, ahol hajdan csillékben juttatták a felszínre a kibányászott nyersanyagot.

Konyha a barlangban

A föld mélye lenyűgöző formavilágú cseppköveket rejt, néhol fehér, rózsaszínes vagy éppen vöröses színekben pompázva annak köszönhetően, hogy a felszínről leszivárgó folyadék csak a mészkövet oldotta fel, vagy vasoxiddal is átszínezte. A cseppkövek formavilága is igen változatos: a klasszikusnak mondott álló és függő formációk mellett található itt borsóra, szalonnára, karfiolra vagy brokkolira, sőt csokiszökőkútra hasonlító is. A látvány ámulatba ejtő – nem hiába nevezik hazánk egyik legszebb formakincsű barlangjának.

Búvárok kutatják

A barlangban két tó is található; az üregek több mint felét víz tölti ki. A víz alatti részeket búvárok térképezik fel. Embert próbáló feladat a 10°C körüli hőmérsékletű vízben lebegve, szinte mozdulatlanul dolgozni. A víz nem áramlik, emiatt a legapróbb mozdulat is felkavarja az üledéket, lehetetlenné téve a látást.

Jelenleg a barlang 300 méternyi szakasza látogatható, ám a víz alatti szakaszokon napjainkban is folynak a kutatások; egyre több járatot fedeznek fel. Az eddig megismert hossz több mint 650 méter, függőleges kiterjedése 80 méter.

Nincs élet

A barlang egyik különlegessége, hogy az élet semmilyen formáját nem fedezték fel benne. Ez persze érthető, mivel a felszínnel nincs közvetlen kapcsolata. Különleges élményben lehet részünk, hogy ennek ellenére bepillantást nyerhetünk a fokozottan védett üreg belsejébe. Ahhoz, hogy értékeit megőrizhessük, szigorú szabályokra van szükség, ezért látogathatósága is korlátozott. Kizárólag idegenvezetővel, maximum 10 főt engednek be egyszerre. A felfedezésre háromnegyed órát kapunk.

Bár a bemutatott kb. 300 méternyi szakaszt kiépítették, célszerű olyan ruhában érkezni, amit nem bánunk, ha összepiszkolunk. A függőleges kierjedésű barlangban meredek vaslépcsőkkel is számoljunk a haladás során. Bár a világítást kiépítették, többet nézelődhetünk kedvünkre, ha van nálunk egy zseblámpa.

Ha kíváncsiak vagytok egy búvár történetére, aki egy apró hiba miatt eltévedt itt, de cserébe felfedezett egy új járatot, olvassátok el a linkajánlóban a 118 óra a barlang fogságában című cikket!

Nyitvatartás

Mindig zárva

Árak:

FIGYELEM! A barlang technikai okok miatt jelenleg zárva van!

 

Az adatok csak tájékoztató jellegűek , és a 2020 márciusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Szabó Eszter
Frissítés: 2020-03-20
  • 0

Üzlet

Cím:
3764 Bódvarákó Esztramos út
Telefon:
Nyitvatartás:
  • H : 00:00 - 23:59
  • K : 00:00 - 23:59
  • Sze : 00:00 - 23:59
  • Cs : 00:00 - 23:59
  • P : 00:00 - 23:59
  • Szo : 00:00 - 23:59
  • V : 00:00 - 23:59

farkas4henrikgmailcom

2021-10-20
A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.