Vissza

Siklósi vár

Siklós szimbóluma a csodálatos épségben megmaradt középkori vár, amely történelmi kiállítások, színházi előadások, fesztiválok és előadóestek impozáns helyszíne. A várat 2010-től kezdődően újították fel. Többek között várbörtönt, kínzókamrát, szőlőtermeléshez és borkészítéshez kapcsolódó kiállítást, vár- és hadtörténeti kiállítást, panoptikumot, középkori fegyver- és hadtörténeti tárlatot, vallási és néprajzi gyűjteményt lehet benne megtekinteni. Ha a villányi borvidéken jársz, semmi esetre se hagyd ki a középkor egyik legjelentősebb várkastélyát!

Siklós Baranya megyében, a Tenkes-hegy lábánál, a Harkány-Nyárádi-síkon helyezkedik el. Nemcsak a környék gazdasági központja, de kulturális értékek tekintetében is kiemelkedő jelentőséggel bír: a magyar történelem legtekintélyesebb családjai székhelyeként tartják számon. A településről azonban először mindenkinek a siklósi vár jut eszébe, mint a középkor egyik legépebben megmaradt, főként reneszánsz stílusjegyeket hordozó építménye.

Magas falak, bástyák és félköríves tornyok rejtik magát a várkastélyt, amit a várkerület övez. Itt található a hajdani ferences rendház és templom műemléki együttese.

Egy kis történelem

A vár első köveit 1260 körül rakták le. Legkorábbi írásos említése 1294-ből való; a dokumentumot most a pécsi káptalanság irattára őrzi. Az építmény első tulajdonosa a Soklyósy család volt egészen 1387-ig, ezután a Garaiak vették birtokba, akik többek között a gótikus szárnyat és a gazdag gótikus boltozással épült várkápolnát hozták létre. 1515-től a Perényiek fejlesztették a vár épületét; ők reneszánsz átalakításokat végeztek.

A törökök ostromát Siklós sem úszta meg: 1543-ban elfoglalták a várat, s 143 évig nem engedték ki a kezükből. A következő nagyobb volumenű felújításra csak a 18. században került sor a Batthyány család jóvoltából, akiknek az épület a barokk stílusjegyeket köszönheti. A vár utolsó birtokosa, a Benyovszky család a második világháború alatt költözött ki, s ettől fogva az erősség az 1950-es évek közepéig üresen, megrongálva és kifosztva állt. Felújítása 1956-ban kezdődött; ezután múzeumnak, szállodának és étteremnek adott otthont egészen a rendszerváltásig. 2000-től Siklós Város Önkormányzata birtokolja. Renoválásának megkezdésére 2010-ben került sor „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése” című projekt keretein belül.

Látnivalók

A vár folyamatosan megújuló tárlatoknak ad otthont. Déli szárnyában találhatóak a várbörtön apró cellái, a leggyakoribb kínzási és kivégzési módszerek eszközeit felvonultató kínzókamra, a szőlőtermeléshez és a borkészítéshez kapcsolódó tárgyak kiállítása és a Tenkes Kapitánya Panoptikum, ahol az 1963-as nagysikerű film szereplőinek műanyag mása áll. A földszinten reneszánsz bútorok szelekcióját, az első emeleten középkori fegyver- és hadtörténeti tárlatot, valamint Istókovits Kálmán és Simon Béla festményeit tekinthetik meg az ide látogatók. A második emeleten vár- és hadtörténeti kiállítás, illetve a helyi szerb lakosság vallási és néprajzi gyűjteménye várja az érdeklődőket. A keleti szárnyban időszaki kiállítások kaptak helyet.

A kulturális programokon való részvétel mellett a várban esküvőket és egyéb családi rendezvényeket is lebonyolítanak, emellett rendszeresen tartanak koncerteket, fesztiválokat és előadóesteket. Nagy népszerűségnek örvendenek a színházi előadások: a legközkedveltebb darabok közé tartozik az Abigél és a Hair.

A környék

Siklóson bőven akad látnivaló a várkastélyon kívül is. A Malkocs Bej-Dzsámi 1993-ban felújított épületét például Europa Nostra-díjjal (az EU műemlékvédelmi díjával) tüntették ki. A város református, római katolikus és szerb-ortodox templomokkal egyaránt büszkélkedhet. Az egykori ferences kolostor egyik szárnya ma a művészetek szolgálatában áll, a Siklósi Kerámia Alkotóháznak ad otthont.

Siklósról érdemes ellátogatni a máriagyűdi kegyhelyre, amely az ország egyik legnépszerűbb zarándokhelye a XVII. századi Mária-jelenések és a csodával határos gyógyulások miatt. Ha elteltünk a kéttornyú barokk templom látványával és kicsit megmozgatnánk a tagjainkat, rátérhetünk a közelből induló Csodabogyó tanösvényre, amely 2,5 km hosszan kanyarog a Tenkes-hegy csúcsa alatt található kunyhóig. A környéken további túrázási lehetőséget kínál a villányi Templom-hegyi Ammonitesz tanösvény, melynek során szemügyre vehetjük a világhírű ammonitesz-lelőhelyet. Ha Szársomlyó felé vesszük az irányt, érdemes részt vennünk a szakvezetéssel egybekötött túrán, így megismerhetjük hazánk egyetlen magyarkikerics-lelőhelyét, emellett több mint hetven védett növényfajjal találkozhatunk. A Nagyharsányi szoborparkban nonfiguratív alkotásokat tekinthetünk meg, a csaknem 200 éves múltra visszatekintő Harkányi gyógyfürdőben pedig kipihenhetjük az utazás fáradalmait.

Nyitvatartás

Minden nap nyitva.

 • március 1.- április 30.:  9:30-17:00
 • május 1.- június 18.: 9:30-18:00
 • június 19.- augusztus 31.: 9:30-19:00
 • szeptember 1.- szeptember 30.: 9:30-18:00
 • október 1.- december 31.: 9:30-17:00

Jegyet legkésőbb fél órával a zárás előtt lehet vásárolni. 

Árak:

Belépőjegyek

 • felnőtt: 1900 Ft
 • diák/nyugdíjas: 1000 Ft
 • gyermek (6-10 éves korig): 700 Ft

Kedvezmények

 • 6 éves kor alatt és 70 éves kor felett ingyenes
 • fogyatékkal élőknek ingyenes (1 fő kísérő 200 Ft-os jeggyel léphet be vele)
 • Siklós kártyával ingyenes
 • sajtósoknak ingyenes, de előzetesen be kell jelentkezni
 • 20 fő alatti csoportnál 1 pedagógus, 20 fő felett 2 pedagógus számára ingyenes a belépés

Egyéb szolgáltatások (előre kell igényelni a +36 72 579 090-es telefonszámon)

 • teljes tárlatvezetés magyar nyelven: 5000 Ft/csoport
 • rövidített tárlatvezetés magyar nyelven: 3000 Ft/csoport
 • angol/német nyelvű tárlatvezetés: 6000 Ft/csoport

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 júniusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

outdooractive.com User
Szerző
Hidvégi Brigitta
Frissítés: 2019-08-06
 • 0

Üzlet

Cím:
7800 Siklós Vajda János tér 8
Telefon:
Nyitvatartás:
 • H : 00:00 - 23:59
 • K : 00:00 - 23:59
 • Sze : 00:00 - 23:59
 • Cs : 00:00 - 23:59
 • P : 00:00 - 23:59
 • Szo : 00:00 - 23:59
 • V : 00:00 - 23:59

lajoshazipanziotonlinehu

2021-11-03
A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.