Vissza

Sümegi vár

A Várhegyet uraló impozáns alakjával már messziről kalandokra hívja az utazót hazánk egyik legszebb középkori erődje.

A Bakony nyugati részén, Sümeg városa felett, a 270 méter magas magányos Várhegyen terül el a vár. Egy szerpentinút vezet fel, ami ugyan nem szerény szintkülönbséget hidal át, viszont egyedi panorámával ajándékoz meg. A kényelmesebbek, a fájós lábúak vagy az idősebbek megvárhatják a vártaxit, amely az úton fel-le ingázva szállítja utasait. Érdemes azonban a kaptatót gyalog megtenni, mert a várútról sokkal több szépséget láthatunk a lábunkat is használva, és jó idő esetén remek fotókat készíthetünk az alant elterülő Sümegről és környékéről.

A külső várkapu után jön a még látványosabb belső várkapu középkori hangulatot árasztó árokkal és csapóhíddal. A második kapu után pedig rögtön a tágas várudvarra érkezünk, ahol szép, rendezett környezet fogad. Látszik, hogy az utóbbi időben komoly munkálatok folytak itt, főként a kényelem és a szórakoztatás terén tettek nagy lépést. A gyerekeknek igazi „játszóvár” ez: az udvaron harcba szállhatnak a hétfejű sárkánnyal, lovagolhatnak, kipróbálhatják a gólyalábazást, kereshetik a tűt a szénakazalban, íjászkodhatnak, párnacsatázhatnak, állatokat simogathatnak. A bevállalósabbak a kalodába, a ketrecbe is bemászhatnak.

A földszinten benézhetünk a kovács- és a bognárműhelybe, a konyhába, a sütőházba (ahol kürtőskalácsot árulnak), a kínzókamrába, ahol a viaszbábuk inkább viccesek, mint félelmetesek, de a kínzóeszközöket látva nem biztos, hogy tudni akarod, mi minden történhetett itt a középkorban. A várban van még kőtár, darabontok szobája, püspöki hálószoba, várkápolna, vármakett-kiállítás és minimozi harcos-csatázós történelmi filmekkel. A várkonyha mellett udvari fűszerkert virul.

A vár nagy előnye, hogy nemcsak belülről és az udvaron, hanem felül, a várfalon is jól körbe lehet sétálni. Akár egy órát is bóklászhatunk a gyilokjárón és a falak között anélkül, hogy az elénk táruló kilátással betelnénk. Aki pedig ennél több izgalomra vágyik, az a vár melletti arénában egy korhű középkori lovagi játékot is megtekinthet, ha épp időben érkezik. Nyáron keddtől szombatig 17 órától, ősszel és a téli időszakban szerdánként és szombatonként 17 órától vehetünk részt lovagi tornán. 

Egy kis történelem

A vár építését a hagyomány a tatárjárás (1241) utáni időkre datálja. A Sümeg környéki területet a 11. század elejétől királyi adományként a veszprémi püspökség birtokolta, ezért építtetője is nagy valószínűséggel a püspök volt. Először csak egy lakótorony állhatott itt, a mai öregtorony elődje, majd a 15. század közepén kibővítették. Hadi jelentősége Veszprém elestével (1552) nőtt meg, amikor a veszprémi püspökség a török elől a sümegi várba menekült, és Sümeg lett mintegy kétszáz éven át a püspökség székhelye. 

Míg a török seregnek Sümeget sikerült elfoglalnia, a vár mindvégig derekasan ellenállt a támadásoknak. A Rákóczi-szabadságharcban jelentős szerepet játszott, a kuruc katonaság központja volt, ezért a császáriak 1713-ban egy hadgyakorlat ürügyén felgyújtották, és nagy részét lerombolták. A vár ezután évszázadokig pusztult. Régészeti feltárását 1957 és 1965 között végezték el. 1989-től üzemeltetése magánkézbe került, azóta folyamatosan felújítják, alakítják.

Nyitvatartás

 • február, március: 9:00-17:00
 • április, május, szeptember, október: 9:00-17:00
 • június, július, augusztus: 9:00-19:00

A vár egész évben, minden nap nyitva van, de csúszós, havas időjárás esetén zárva tart!

Árak:

 • Felnőtt: 1500 Ft
 • Gyermek (6-14): 800 Ft (6 éves kor alatt ingyenes)
 • Nyugdíjasoknak és diákoknak igazolvány felmutatása mellett 800 Ft

A belépőjegyekkel a várban található összes kiállítás és program megtekinthető

Az adatok csak tájékoztató jellegűek, és a 2019 júliusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 • 0

Üzlet

Cím:
8330 Sümeg Várkert
Telefon:
Nyitvatartás:
 • H : 00:00 - 23:59
 • K : 00:00 - 23:59
 • Sze : 00:00 - 23:59
 • Cs : 00:00 - 23:59
 • P : 00:00 - 23:59
 • Szo : 00:00 - 23:59
 • V : 00:00 - 23:59

A SALEBOOK.EU WEBLAP ÉS A HOZZÁTARTOZÓ APPLIKÁCIÓK használatával hozzájárulását adja ahhoz, hogy cookie-kat használjunk az alábbiakban írt Cookie Szabályzatnak megfelelően.